Saturday, October 8, 2011

fuTsaL

  mlm smlm(7/8/2011), ak maen futsal ngan dak2 umah ak..salah 1 dr misi kami adalah utk kempiskan perot yg kian mmbesar..haha..walaupun perot kteorg besar2 tp kteorg maen cam barcelona(kalo korg caya bodo la korg)...credit to abg cameraman kte..dinXD













 

Tuesday, October 4, 2011

Abg KeMbali

     hahaha..setelah 4 bulan bertapa ak akhirnya kembali...wat mse nie ak xde mende nk tulis..so,tggu la dlm mse terdekat nie..kpala otak ak ngah mencari item utk blog nie..xD

Saturday, May 14, 2011

bAlaDa kOrEa

     jam menunjukkan pukul 1.58pm..ak still menunggu detik utk blik ke kg halaman iaitu KUANTAN..cuti 4 bln,mmg gemuk la ak duk umah..smbil duk buang2 masa,ak dok layan lagu2 balada..pergh..tetibe plak mnat lagu2 cam nie..ak ske lagu2 balada sbb kelantangan vokal penyanyi2 tersebut..cewahh..maen vokal2 la plak..

     ak layan lagu balada korea je..masyuk2 kot..sambil dok syok2 mandi dlm jamban..pe lg,ak memekak la lagu2 balada..korea nie bleh tahan gk la lagu2 balada die..

2AM
   
     group nie mmg terbaek...2AM nie dianggotai oleh 4 org member iaitu Jo Kwon (22),Changmin (25),Seulong (24) and Jinwoon(20)..haha..Jinwoon tu sebaya ngan ak rpenye..antara lagu2 diorg yg ak minat ialah "Even If I Die I Can't Let You Go", "I Was Wrong", "Like Crazy", "To Love Again" dan "Like A Fool"(OST Personal Preference)..
HOMME

     Changmin plak ad side projek ngan Lee Hyun dr group 8eight..diorg wat group Homme..lagu bez diorg adalah "I Was Able To Eat Well'..

SG WANNABE

     SG Wannabe dianggotai oleh Yong Jun (27), Jinho (25) dan Seok Hoon (27)..group nie bleh than gk gmpak vokal diorg..lagu feveret diorg yg ak minat adalah "Sunflower"..

     so,itulah serba sedikit tentang group2 balada korea yg ak minat..kalo ad pape lg,ak akan update..pasnie nk blaja nyanyi lagu balada la plak..hahah^^

Saturday, May 7, 2011

Ak ada pHobiA

     Dlm entry nie ak nk cakap psal fobia..ak rse ak ad fobia la..ntah macam mane ak bleh kne penyakit fobia nie..maybe sbb keadaan sekeliling ak menyebabkan ak terkena penyakit fobia..

     fobia adalah ketakutan terhadap suatu situasi atau objek yg jelas(dr luar individu itu sendiri) yang sebenarnye pada saat kejadian tidak membahayakan..ak rse ak ad 3 jenis fobia..


  1. Acrophobia
      -acrophobia nie adlh fobia ngan tmpat2 tggi..ak mmg cuak ngan tmpat2 tggi..ak bila berada di tempat yg tggi automatik kepala ak jd pening..siyez,ak mmg cuak..kalo kt tgkt 4 ak bleh than la tp kalo da msuk 5 dan keatas,ak surrender..sumpah ak tkot


   
     2.   Ophidiophobia
   
     -nie lg la yg plg ak cuak..tkot ngan ular..ular..seram sjuk ak dgr psal reptilia 2..ak x tau npe ak bleh takot ngan makhluk Allah tu..kalo ak nmpk reptilia tu,nk berhenti jantung ak..silap2 bleh pengsan..


     3.  Telephobia

     -nie adlh fobia yg bru ak kne..tkot ngan telefon,bkn tkot smua..juz ak tkot nk jwab telefon kalo unknown caller..cam ad no yg xde dlm contact ak pas2 kol ak..mmg ak x angkat..ak tkot,jgn tnye nape..ak mmg tkot,x tau sbb ape..so,kalo sape2 yg kol kalo ak x angkat,mknenye ak tkot la nk angkat kol korg..msg jela,kompem ak reply..



     so,nie adlh sdikit sebanyak pasal fobia ak..ak manusia biasa yg xde ape2 pn yg special..nie adlh kekurangan ak..ak x kesah kalo korg nk keji or ktuk ngan kekurangan ak..tp jgn la ktuk kekurangan org2 laen..so,hormat-menghormati la sesama kita..^^

p/s: kalo korg ad fobia2,meh la share2 skali...=P

Friday, May 6, 2011

bUdak uNiMap kuAt

video

     nie adlh bukti video bahawa budak2 unimap mmg kuat..haha..

p/s:bodo punye bas,tym2 tu la x idup..x psal2 kne tolak ramai2

Tuesday, April 26, 2011

aYuh maRi beLajaR sEmpeNa fiNal Exam

       final exam da nk dkat dan ak still byk lagi chapter yg ak tak cover lg..adess,sakit gk ak nk cover chapter2 nie..takpe,ak akn struggle habis2an utk final exam nie...ak nak pointer ak utk sem nie naek..amin

    
      nie adalah jadual final exam ak...

(28/4)
     Principles of Finances
(29/4)
Engineering Entrepreneurship
(30/4)
University Malay Language
Business Statistics
(3/5)
Business Law and Ethics
(7/5)
Business Communication
(9/5)
Introduction to Business



 



    

Sunday, April 10, 2011

gO Sife!!

     xde pape ak nk bgtau kt entri nie..juz nk ltak sikit2 pic tentang sife nie..akmaklumla,ak nie kn project leader..haha










bOriA uNiMAp

     hahah...da lme ak tak mengupdate blog ak nie..siap ad labah2 wat sarang lg kat blog ak..bkn pe,ak nie byk tanggungjwab..smua nie ak wat demi masa depan ak..bak kata pepatah "berakit-rakit ke hulu berenang-renang ke tepian,bersakit-sakit dahulu,bersenang-senang kemudian...takpe,ak harap segala usaha ak nie bleh mendatangkan kesenangan kat ak nnt..

    sjak akhir2 nie ak masuk team boria unimap sbg backup singer...mknenye,ak ditorture dr segi vokal la..mmg kne blaja la nk control vokal...tp ak enjoy join boria..skit2 tension ak release..lg 1,korg nk tgk gmbr ak dimake up..meh,pakat2 tgk gmbaq che pakai make up noh..hahaha

 team boria UniMap
 team backup singer time show 
  zhariff makeup ak
hahaha

Tuesday, March 15, 2011

gUrU bEsAr & pEnYanYI..Itulah KeJe akU

     ohoi!!..skang nie ak mmg busy nak mampus...sibuk je memajang..dengan SIFE lg..(nnt ak explain pe tu SIFE)..yg bestnye,ak dipilih utk jd backup singer pasukan boria Unimap..hahah..mmg msuk klas vokal la tu..ala,cam yg korang tgk kt AF tu..lbih krang cam tu la..skit tekak ak dibuatnye..mmg kne lontarkan abis-abisan...xpe,nk jd artis bknnye sng..hahah

     ok2..msuk bab laen plak..ak nk cite sket ape itu SIFE sbb kt entri yg sblom2 nie ak da ckp ak nk bgtau ape itu SIFE..SIFE ataupun nme pnuhnye Student In Free Enterprise adalah international NGO yang melibatkan bisnes..smua institusi pendidikan di seluruh dunia bleh menyertainye termasuk la Unimap sendiri..misi SIFE adalah untuk membuat perubahan dan penambahbaikan terhadap satu-satu komuniti masyarakat di samping melahirkan ahli perniagaan yang peka akan tanggungjawab sosial..

    
     sebenarnye Unimap baru je join SIFE malaysia..bru je tahun nie..so,ahli2 SIFE yg tahun nie adalah yang baru berjinak2 dlm mende2 cam nie..termasuklah aku...aku telah dilantik sebagai ketua projek utk mengetuai projek no 3 SIFE Unimap iaitu membuat klas tuisyen bagi meningkatkan tahap pendidikan kanak2 di Perlis khususnya di Kg Sempering..mknanye ak jadi guru besar le..heheh..tp tu smua indah khabar dr rupe..azab nk mampus jd ketua..mmg ssah,byk mende nk kne pkir,byk mende nk kne urus..tp ak berterima kasih sgt2 kt kawan2 ak especially aty and ija..diorg byk tlg,kalo takda diorang ak mmg terkial2 nak wat keje...

    aku akan berusaha sedaya upaya supaya projek (A with SIFER) nie dapat berjalan dgn baek dan dapat membantu SIFE Unimap utk bertanding dgn universiti2 laen di PWTC pada Julai nie...dan aku juga mengucapkan selamat berjaya kpd rakan sejawatan ngan aku, zhariff, semoga berjaya ngan projek cupcakes  and cokelat...


    
ALL THE BEST TO SIFER!!!(^_^)

Friday, March 4, 2011

kEletiHaN yG mElaMpaU

     da lme ak x update blog..da berkarat da blog ak nie..ish3..bkn pe,ak sbuk nk mmpus ngan mcam2 urusan dan bebanan ak..mggu nie mmg exam je memanjang...penink2..kpala ak nie cam da nk pcah da..da la mggu nie ak terkena sejenis penyakit yg bernama selsema dan batuk..jem2..sumbat2

     wat pengetahuan korang aku nie telah dilantik menjadi ketua projek utk SIFE..SIFE nie cam 1 organisasi utk pelajar2 bisness la..mls la ak nk explain..laen kali jela ak explain..da jd ketua projek mknenye besar la tggungjwb ak..ak ditugaskan utk menguruskan tuisyen bg dak2 kt kg salang,perlis..amik ko,camne la ak nk uruskan natang nie..xpe,ak cool je..org da bg amanah,kte wat sehabis baek..

     mcam2 kerenah ak jmpe..dak2 kg nie besela..mls nk blaja..ak skang nie duk penink camne nk tarik minat diorg utk blaja..ada certain2 je yg mnat nk blaja..ok la,drpd takde langsung..pandai2 la nnt ak pkirkan crenye..kalo korang nk tlg bg idea pn bleh gk..kecil tapak tangan 1 tan lari saya tadahkan..haha

     mmber ak zhariff pn jd ketua projek tp die handle utk project cupcakes and chocolates..yum2..sdap..haa,ko tau mkn je..korang tak tau betape azabnye nk uruskan mende2 tu..da la kne beli mesin,bahan2,upah cikgu...pergh,kalo ak tak cukup tangan..

     byk lg la mende2 yg membuatkan ak dan mmber2 ak ltih...mmg ltih dan stress..sorila kalo ak tibe2 ter emo..bkn pe..ak ngah pressure..so,paham2 la..jgn naikkn darah ak..kalo ak naik darah,ak sndri pn tak tau pe yg jd nnt..taknak la marah2...so,korang doakan la supaya ak berjaya dalam segala urusan ak..dan aku akan berdoa supaya korang smua dipermudahkan segala urusan..amin

     p/s:ari sabtu nie(5/3/2011),ak blaja wat cheese kek..haha

Friday, February 11, 2011

it's a one hectic week...

     fuhh..mmg azab la mggu nie..korang nak tau sbb pe?..aku rase mggu nie aku dibebani oleh bergelen-gelen timbunan assignment dan kerja yg perlu disiapkan..baru skrg aku rase azab kehidupan seorang siswa..mmg tak cukup tangan aku dibuatnye..

     first,aku sebagai exco sekreteriat BESCA utk unimap kne anjurkan tournament badminton..da la,aku sorg je kena handle,camne la aku nak uruskan satu fakulti punye tournament..nasib baek la aku ada member2 yg tolong,kalo tak memang terkial2 la aku urus menatang tu..

     second,bab2 assignment plak..assignment tak payah cter la..mmg banyak umpama gunung himalaya...da la yg ssah2 plak..ad 1 assignment tu aku kne interview manager public relation..mne la ak nk cari manager 2..mampus aku..lg skali,aku bernasib baik sbb team aku nie da dpat 1 manager kt sebuah hotel di perlis...tggu nak susun soalan je..yg beznye,interview nie kena record..haha,gler sungguh assignment ak..2 salah satu assignment aku la...ada lagi,aku kne wat businness plan dan bla bla bla...

     last skali,aku sbenarnye baru balik dari kursus keusahawanan kat langkawi....best siot,byk ilmu aku dapat kat situ..byk kenalan baru ak dpat kenal...duk kat langkawi tu selama 6 hari..mmg lama..yg bestnye ak punye hotel tu kat tepi laut je..mmg best la ak usha mat salleh hari2..hehe(gelak jahat)..ada lagi pengalaman yang aku x dapat lupakan...aku kena jadi salesman..wat direct selling...GILO!!..tebal muka nak jual produk yg die bagi tu..tapi oleh kerana ilmu,aku wat jela...haha

     pape pun,walaupun aku busy mggu nie..aku tetap cuba nak idup ngan enjoy ngan tenang...aku akan try arrange masa aku supaya tak jadi kelam kabut cam skang nie...so,tu la sbbnye aku da lama tak update blog...lol(^_^)

moral: jgn beli nasi kt warung dpn KKI,mahal makcik 2 jual..ak kne RM4 td..lauk telor ngan ayam je pn...T_T

Sunday, February 6, 2011

aku suka pic nie(^_^)

     pic nie diambil time aku ngah gi kursus asas keusahawanan di pantai chenang langkawi..haha,mmg gempak la pic nie sbb diambil pada time matahari nak terbenam kat tepi pantai...ak gi langkawi start 2-6 februari..mmg sakan la aku duk kat langkawi tu..terima kaseh Unimap...haha



p/s: thanks kat faiz sbb jd cameran..wakaka

Thursday, January 27, 2011

GoSsiP (liE)

(intro)
you wanna know something?
about the everything
it's not a big thing
that's gonna make you thinking

you felt outdated?
and isolated
stop being offended
coz gossip is for the one that retarded

(chorus)
gossip,gossip,woo hoo hoo hoo hoo
believe,believe and it is a lie
thinking of it make u wanna die
because it's a word from another sly

gossip,gossip,woo hoo hoo hoo hoo
stupid,stupid and it's not fact
faking,slander and full of act
stop it or i gonna blow your hat

(middle)
you had fell for the trap
for believing that shitty of crap
find a way and find a step
be a person and not another of that

(chorus and ending)

gossip,gossip,woo hoo hoo hoo hoo
believe,believe and it is a lie
thinking of it make you wanna die
because it's a word from another sly

gossip,gossip,woo hoo hoo hoo hoo
stupid,stupid and it's not fact
faking,slander and full of act
stop it or i gonna blow your hat!!


p/s:haha..these lyrics just pop up from head out of nowhere at 3.30am
     this is simple and repetitive song because i'm not great in this freaking english
     all these lyrics belong to me,so don't try to plagiarism it..lol
     

Wednesday, January 26, 2011

cOntEsT gAmbAr tAk nAmPaK mUka pALinG cOOl

jeng..jeng...jeng..puas aku cari pic yang sesuai utk dipertandingkan,pic yg nie je aku mampu pertaruhkan..aku skang nie ngah msuk 'contest gmbr yg tak nampak muka plg cool'..nie la gmbr plg cool sbb ada aku dalam pic 2..hahah

nk join kontez nie sila klik disini: kontez gmbr x nmpak muke plg kool

time nie kiteorang nak cross border..percubaan utk melepasi thailand gagal apabila kami tak dibenarkan melepasi sempadan kerana tak mempunyai border pass..hampeh,kami hanya mampu melihat dari sempadan thailand je..hanya beberapa meter lagi utk aku berada di overseas..

kawan2 jom join kontez nie:
mirul
din
aty


p/s:time aku ada kat situ sempat lagi mak aku order handbag ngan aku..
thanks to azie sbb tlg bg guidance(^_^)

Sunday, January 23, 2011

wanna know blogger b.3.3 simpang 4???

hahah..kalo korang nak tau kat umah aku ada 2 orang yang kaki blog..aku dan mmber ak Din @ din kacak..selalunya pagi2 aku dan din akan membuka lappy dan memulakan operasi menulis blog..nak tgk buktinye?

tempat berkarya


the bloggers

gaya seorang blogger

aku dan bantal doraemonku

tempat din kacak

khusyuk berkarya



tu la sedikit sebanyak di sebalik tabir 2 orang blogger b.3.3 simpang 4..hahaha,sanggup bgun di awal pagi demi berkarya utk peminat2 kami..=P

p/s:mahal bantal tengkuk doraemon ak tu..rm15

ikut kata JANTUNG anda

     Skrg nie jam menunjukkan pkul 2.26 pg waktu Simpang Empat,Perlis dan aku masih lagi tak tido..baru aku perasan,idea aku nak tulis blog banyak dtg time2 pagi bute camnie..aiseyman,mcam kelawar la plak aku rase sbb aku slalu aktif tgh2 mlam..

    Time nie aku nak share dgn korang2 smua tentang 'ikut kata hati'..bila kita berurusan dgn hati dan perasaan,kita sebenarnya berurusan dgn benda yg penting,lbih2 lagi bila melibatkan hati kita..mmg rumit bila kita berurusan dgn benda2 yg melibatkan perasaan..kita punya emosi nie kadang2 bleh mempengaruhi tingkah laku kita..ak amik 1 contoh la,tadi aku ada baca 1 berita kat paper..berita ini melaporkan tentang seorang remaja yang berumur belasan tahun melarikan diri dari rumah kerana bapak die tak memberikan wang yg secukupnya kpd die utk membeli seluar jeans..

     Mula2 aku terbaca berita tu,aku cam kne 'stun'..dalam hati aku kate 'bodo ape bdak nie,psal tu pun nak lari rumah'..mmg pelik manusia zaman skrg..tak paham aku..mende yang aku nak highlightkn berdasarkan berita tu adalah hati dan perasaan kita bleh mempengaruhi action kita..ok,berbalik kpd tjuk entry nie.."ikut kata JANTUNG anda"..aku bkn nak memberi nasihat or tips,aku just nak share dgn korang smua bahawa ikut kata hati,kita boleh membantu diri kita sendiri..
     Korang pernah tak ada masalah whether nak ikut minat kita or ikut kata orang lain..mari aku bagi 1 contoh,korang teringin nak jadi seorang ahli muzik tapi orang2 disekeliling korang kata korang patut jadi doktor..kata hati korang berat mengatakan ahli muzik adalah pilihan korang tapi korang tak ikut kata hati dan trus ikut kata orang lain..besar kemungkinan korang akan menyesal bila da tua nanti..aku cakap nie bkn ape,aku cakap nie berdasarkan pemerhatian aku..don't lets others decide for you,you who make those decisions..


     Tapi,jangan la plak korang pergi ikut kata hati secara membuta tuli..buat pertimbangan dulu,pkir masak2 sampai terbakar kepala otak korang..kalo kata hati korang sruh wat mende yang tak baik tak payah la ikut..yang aku ckap nie perkara2 yang posfitif je..jgn la pergi bedal ikut yang negatif tu..yang negatif tu bkan kata hati tapi kata syaitan or lbih tepat lagi NAFSU..bahaya kalo kita kita ikut kata nafsu kita..

     Kadang2 bila korang ada problem,korang mintak ngan Allah..dengan izinNya,Dia akan membantu kita melalui pelbagai cara dan salah satunye adalah gerak hati or kata hati...kalo la kata hati kita tu mendapat tentangan dari parents kita,slow talk dgn mereka..cter baik2,susun ayat btol2,insyaAllah mereka akan pham kalo kita ckap baik2..siapa yang tak sayang anak sendiri..diorang mesti akan phamnya..

     So,bagi aku la,better korang trust ngan kata hati korang..nobody's know about you except you..kalo korang tak ikut kata hati korang,korang akan menyesal dan penyesalan tu bleh wat idup korang miserable..follow your heart and live a happy life..(^_^)

p/s:da lame da ak tak tgk cter2 korea..haha

Friday, January 21, 2011

U wanna be a great man?

     Looks like it had been a long time since i updated my blog..well,it's kinda busy..it just the beginning a new semester for me,so i'm kinda in a hectic..last semester is a little bit disappointed to me because my PNGK is an average..i had been thinking, in not more than 6 month what have i learned in Unimap..i'm sure, if i pay a tremendous attention for sure i will a get better results..

     So, i have been wondering whether i had done the right thing or not..applying for a PTPTN which make me owed for like RM19500..lol,that is a lot of money..after thinking,i'm sure i have to a put a lot of effort in order to become a great man..YES, my dream is to become a great man..everybody wanna to look great and they want others to respect them..what am i going to do to become a great man?

     Being a great man is not as easy as saying it..u need to have a lot of determination and commitment..first of all, u need to have a dream to become a great man..dream is one of the greatest thing that can change things from impossible to possible..don't let go your dream..if you have determination and have belief in your dream, you will succeed in spite of your desire to let go..

    Action speak louder than word..u need to take actions in order to achieve your dream not just by saying "i have dream, i wanna be blah blah blah"..it's not making any sense just blurt out some random dream without having any intention to achieve it..go a find a way to achieve it..

     In my opinion, u need to follow your heart and instinct after thinking twice and making some consideration..usually, our instinct will become a great help to us..pray to the God and ask Him to give guidances and helps,seek for his forgiveness..in His willingness, you will have a better way..

     I wanna be a great man because i want to make my parents proud of me..i wanna they know that their son  is trying his best to become a great man..i'm not saying all of this just because i have nothing to do in 4.40am.. i wanna share my opinion to others..my opinion is not always right but i always tried my best to become right..so,lets hope that together we can achieve our dreams..(^_^)


p/s: my english is bad,so i hope that you do not shocked if my blog have a lot of grammatical error..