Sunday, January 23, 2011

ikut kata JANTUNG anda

     Skrg nie jam menunjukkan pkul 2.26 pg waktu Simpang Empat,Perlis dan aku masih lagi tak tido..baru aku perasan,idea aku nak tulis blog banyak dtg time2 pagi bute camnie..aiseyman,mcam kelawar la plak aku rase sbb aku slalu aktif tgh2 mlam..

    Time nie aku nak share dgn korang2 smua tentang 'ikut kata hati'..bila kita berurusan dgn hati dan perasaan,kita sebenarnya berurusan dgn benda yg penting,lbih2 lagi bila melibatkan hati kita..mmg rumit bila kita berurusan dgn benda2 yg melibatkan perasaan..kita punya emosi nie kadang2 bleh mempengaruhi tingkah laku kita..ak amik 1 contoh la,tadi aku ada baca 1 berita kat paper..berita ini melaporkan tentang seorang remaja yang berumur belasan tahun melarikan diri dari rumah kerana bapak die tak memberikan wang yg secukupnya kpd die utk membeli seluar jeans..

     Mula2 aku terbaca berita tu,aku cam kne 'stun'..dalam hati aku kate 'bodo ape bdak nie,psal tu pun nak lari rumah'..mmg pelik manusia zaman skrg..tak paham aku..mende yang aku nak highlightkn berdasarkan berita tu adalah hati dan perasaan kita bleh mempengaruhi action kita..ok,berbalik kpd tjuk entry nie.."ikut kata JANTUNG anda"..aku bkn nak memberi nasihat or tips,aku just nak share dgn korang smua bahawa ikut kata hati,kita boleh membantu diri kita sendiri..
     Korang pernah tak ada masalah whether nak ikut minat kita or ikut kata orang lain..mari aku bagi 1 contoh,korang teringin nak jadi seorang ahli muzik tapi orang2 disekeliling korang kata korang patut jadi doktor..kata hati korang berat mengatakan ahli muzik adalah pilihan korang tapi korang tak ikut kata hati dan trus ikut kata orang lain..besar kemungkinan korang akan menyesal bila da tua nanti..aku cakap nie bkn ape,aku cakap nie berdasarkan pemerhatian aku..don't lets others decide for you,you who make those decisions..


     Tapi,jangan la plak korang pergi ikut kata hati secara membuta tuli..buat pertimbangan dulu,pkir masak2 sampai terbakar kepala otak korang..kalo kata hati korang sruh wat mende yang tak baik tak payah la ikut..yang aku ckap nie perkara2 yang posfitif je..jgn la pergi bedal ikut yang negatif tu..yang negatif tu bkan kata hati tapi kata syaitan or lbih tepat lagi NAFSU..bahaya kalo kita kita ikut kata nafsu kita..

     Kadang2 bila korang ada problem,korang mintak ngan Allah..dengan izinNya,Dia akan membantu kita melalui pelbagai cara dan salah satunye adalah gerak hati or kata hati...kalo la kata hati kita tu mendapat tentangan dari parents kita,slow talk dgn mereka..cter baik2,susun ayat btol2,insyaAllah mereka akan pham kalo kita ckap baik2..siapa yang tak sayang anak sendiri..diorang mesti akan phamnya..

     So,bagi aku la,better korang trust ngan kata hati korang..nobody's know about you except you..kalo korang tak ikut kata hati korang,korang akan menyesal dan penyesalan tu bleh wat idup korang miserable..follow your heart and live a happy life..(^_^)

p/s:da lame da ak tak tgk cter2 korea..haha

4 comments:

  1. operate la dada.. x ray la jantung.. jantung berlubang boleh ditampal, jantung anda siapa yang tahu :D

    ReplyDelete
  2. jantung pisang sdap dibuat gulai..hahah

    ReplyDelete
  3. korea tu ade sbett ke ngn tjuk ney ? haha

    ReplyDelete
  4. hahaha...xde pn..saje je nk ltak2

    ReplyDelete